Θεραπεία με καρδιακά κύτταρα από βλαστοκύτταρα για την αρρυθμία |
There are no translations available.
Μια καινοτομία που αναμένεται να δώσει λύση σε όσους παρουσιάζουν αρρυθμίες, αναπτύσσεται αυτόν τον καιρό από επιστήμονες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από την Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ.
Όπως αναφέρει το Popular Science, οι ερευνητές αναπτύσσουν καρδιακά κύτταρα με τη χρήση βλαστοκυττάρων, τα οποία θα ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς με τη βοήθεια του φωτός
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κύτταρα περιέχουν κάποιες πρωτεΐνες που λέγονται οψίνες και επιτρέπουν στα ηλεκτρικά σήματα να διαπερνούν το κύτταρο κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με μια ακτίνα φωτός.
|
Read more...
|
Νέα μέθοδος «δημιουργεί» βλαστοκύτταρα |
There are no translations available.
Ένα μεγάλο βήμα στην ανάπτυξη θεραπειών με βλαστοκύτταρα, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, πραγματοποίησαν επιστήμονες στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ενήλικα κύτταρα του αίματος μπορούν να επιστρέψουν σε ουδέτερη κατάσταση και να μετατραπούν σε βλαστικά κύτταρα όταν βυθιστούν σε έναν τύπο ήπιου οξέος. Έτσι, θα είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ιστών και οργάνων, αφού τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρων.
|
Read more...
|
Έγχυση βλαστοκυττάρων σε παιδιά με αυτισμό, μια παιδοψυχιατρική θεώρηση από την κλινική πρακτική! |
There are no translations available.
Μοριακή προσέγγιση
Από πολλούς ερευνητές επικρατεί η αντίληψη πως ο αιώνας που διανύουμε, όσον αφορά την ιατρική επιστήμη, είναι εκείνος της μοριακής βιολογίας.
Η μεγάλη συζήτηση που έχει γίνει τελευταία για τα βλαστικά κύτταρα και τα θαύματα που υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες πως αυτά μπορούν να κάνουν, δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Τα βλαστοκύτταρα, τα αρχέγονα αυτά κύτταρα που υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό στο έμβρυο, αλλά και στο αναπτυσσόμενο παιδί κατ’ επέκταση, με την πλαστικότητα που διαθέτουν προσφέρουν τη δυνατότητα αντικατάστασης κυττάρων και ιστών και ενδείκνυται η εφαρμογή τους τόσο σε τραυματισμούς και εγκαύματα (πλαστική χειρουργική), όσο και σε τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης, σε εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και σε καρδιακές παθήσεις, στο διαβήτη, στη σκλήρυνση κατά πλάκας και σε πολλά άλλα.
Ήδη υπάρχουν διάφορες δημοσιεύσεις σχετικά με τις επιδράσεις των βλαστικών κύτταρων σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και δη με αυτισμό. Μετά από χορήγηση αυτόλογων βλαστοκυττάρων τα οποία ελήφθησαν από λιπώδη ιστό των παιδιών αναφέρθηκαν μεγάλα ποσοστά βελτίωσης (έως και 80%) των κύριων συμπτωμάτων της διαταραχής αυτής.
|
Read more...
|
Γονιδιακή θεραπεία και βλαστοκύτταρα για την αποκατάσταση της όρασης |
There are no translations available.
Οι εφαρμογές της γονιδιακής θεραπείας, των βλαστοκυττάρων και η εμφύτευση μικροτσίπ δίνουν ελπίδες αποκατάστασης της όρασης στους τυφλούς.
Η γονιδιακή θεραπεία είναι ήδη πραγματικότητα για μια πολύ σπάνια κληρονομική οφθαλμική πάθηση, τη συγγενή αμαύρωση του Leber, η οποία παρατηρείται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και προκαλεί τύφλωση.
|
Read more...
|
Επανάσταση στην αρθρίτιδα με βλαστοκύτταρα |
There are no translations available.

Η αρθρίτιδα των γονάτων και των ισχίων ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Μέχρι σήμερα η μόνη δυνατότητα που υπήρχε ήταν όταν ο πάσχων δεν μπορούσε πλέον να υποφέρει τον πόνο, να υποβληθεί σε εγχείρηση για να μπορεί να βαδίζει. Οι εγχειρήσεις αυτές λέγονται αρθροπλαστικές και συνεχίζουν να αποτελούν λύση για προχωρημένες αρθρίτιδες των ισχίων και των γονάτων.
|
Read more...
|
Βλαστοκύτταρα δημιουργούνται σε ζωντανό οργανισμό |
There are no translations available.
Επιστημονικό επίτευγμα από ισπανούς ερευνητές
Ερευνητές κατάφεραν να επαναπρογραμματίσουν τα κύτταρα ενήλικων ποντικιών ώστε να συμπεριφέρονται σαν εμβρυικά βλαστοκύτταρα. Με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά δημιουργούνται νέα βλαστικά κύτταρα μέσα στο σώμα ενός ζωντανού οργανισμού.
Την τεχνική παρουσίασαν ισπανοί ερευνητές στο περιοδικό Nature, κάνοντας το πρώτο βήμα στην επιτόπια αναπαραγωγή ανθρωπίνων κυττάρων που θα μπορούσαν να επιδιορθώνουν βλάβες του οργανισμού, χωρίς να απαιτείται η μεταμόσχευση εξωτερικών οργάνων.
Μέχρι σήμερα τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από έμβρυα ή δημιουργούνται με διάφορες τεχνικές γενετικού αναπρογραμματισμού στο εργαστήριο και στη συνέχεια εμφυτεύονται στο σώμα, αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχαν δημιουργηθεί απευθείας μέσα στον ίδιο τον ζωντανό οργανισμό.
|
Read more...
|
Βλαστοκύτταρα μητρικού γάλακτος: Θησαυρός! |
There are no translations available.
Θησαυρός τα βλαστοκύτταρα του μητρικού γάλακτος
Άραγε πόσα είναι αυτά που γνωρίζουμε για το μητρικό γάλα; Από ότι αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, αυτά που ξέρουμε για αυτό το “μαγικό φίλτρο” της φύσης είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που πρόκειται να μάθουμε στο μέλλον. Πρόσφατα, το 2011, μία μελέτη επιστημόνων αποκάλυψε ότι το μητρικό γάλα περιέχει ζωντανά, πολυδύναμα, αρχέγονα κύτταρα, δηλαδή βλαστοκύτταρα.
Μάλιστα αυτή η ανακάλυψη φέρει και ελληνική υπογραφή. Η επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Χημείας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ, κυρία Φωτεινή Χασιώτου, είναι μαζί με την υπόλοιπη Ερευνητική Ομάδα Χάρτμαν για τον Ανθρώπινο Θηλασμό μια ομάδα… εξερεύνησης ενός από τα σημαντικότερα μεταβολικά όργανα του σώματος, του μαστού και του φυσικού «προϊόντος» που παράγει.
Το άρθρο που ακολουθεί το εντοπίσαμε στο Πρώτο Θέμα και είναι του 2011. Διάβασέ το. Υπάρχει λόγος.
|
Read more...
|
Με βλαστοκύτταρα η αποκατάσταση απώλειας μυικής μάζας |
There are no translations available.
Με ελληνική συμμετοχή η αμερικανική έρευνα για τους ηλικιωμένους
Οι ηλικιωμένοι, όσο γερνούν, τείνουν να έχουν απώλεια μυϊκής μάζας, που μπορεί να φθάσει μέχρι τη λεγόμενη σαρκοπενία, ενώ όταν τραυματίζονται, η αποκατάσταση των μυών τους είναι πιο δύσκολη από ό,τι των νέων.
Όμως, δύο νέες παρεμφερείς βλαστοκυτταρικές έρευνες στις ΗΠΑ, που έγιναν -η μία με ελληνική συμμετοχή- σε πειραματόζωα, στα οποία βελτιώθηκαν ξανά οι μύες τους, αφήνουν ελπίδες ότι μελλοντικά θα καταστεί εφικτή η αναγέννηση των χαμένων σκελετικών μυών στους ανθρώπους, ιδίως της τρίτης ηλικίας.
Οι δύο μελέτες, που βασίστηκαν σε πειράματα με ηλικιωμένα ποντίκια και δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», έγιναν αφενός από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ (μεταξύ των οποίων η ελληνικής καταγωγής Φωτεινή Μουρκιώτη), με επικεφαλής την καθηγήτρια Μικροβιολογίας - Ανοσολογίας, Έλεν Μπλάου, και αφετέρου από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιολογίας Μπράντλεϊ Όλγουιν.
|
Read more...
|
Βλαστοκύτταρα κατά της βαρηκοΐας |
There are no translations available.
Βλαστικά κύτταρα ίσως μπορέσουν στο μέλλον να αποτελέσουν τη λύση σε προβλήματα βαρηκοΐας.
Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Sheffield έκαναν ένα σημαντικό βήμα προόδου όσον αφορά την αντιμετώπιση της κώφωσης. Οι επιστήμονες, βέβαια, διεξήγαγαν το σχετικό πείραμα σε τρωκτικά (χάμστερ). Εξυπακούεται, λοιπόν, ότι δεν μπορούν προς το παρόν να υποστηρίξουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να βρουν εφαρμογή στους ανθρώπους. Δεν αποκλείεται όμως αυτό σύντομα να συμβεί.
|
Read more...
|
«Σιλικόνη» από βλαστοκύτταρα |
There are no translations available.
Μια νέα εποχή «φυσικών» μεθόδων πλαστικής χειρουργικής χωρίς ενθέματα υπόσχεται η αυξητική στήθους, με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων.
Μια νέα εποχή «φυσικών» μεθόδων πλαστικής χειρουργικής χωρίς ενθέματα υπόσχεται η αυξητική στήθους, με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων.
H πρωτοποριακή τεχνική, η οποία δημιουργήθηκε από ιάπωνες επιστήμονες, αναμένεται τώρα να εφαρμοστεί από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Μαστού του Λονδίνου του νοσοκομείου Princess Grace σε 30 υγιείς εθελόντριες μέσα στον Μάιο.
Σύμφωνα με αυτήν, η «φυσική» αυξητική στήθους θα επιτυγχάνεται με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων που θα λαμβάνονται από το περιττό λίπος από την περιοχή της κοιλιάς ή των μηρών και θα εγχέονται στη συνέχεια στο στήθος.
|
Read more...
|
|